fredag 29 oktober 2010

EFTERLÄNGTAD FYNDMARKNAD

I morgon är det fyndmarknad/loppis på Arcushallen i Karlsvik, ca en mil utanför Luleå. Fyndmarknaden ordnas två gånger/år, vår och höst och är väldigt populär, både hos säljare och besökare. Folk kommer långväga ifrån för att finna Fyndet med stort F. Inomhus slåss nästan säljarna om de åtråvärda platserna och utomhus väntar besökarna tålmodigt i oändliga köer (och i vilket väder som helst) långt innan portarna slås upp klockan 10.
-
Efterlängtad annons!

Bild från Google Maps.
-
Arcushallen är en av Europas största hallar där olika inomhusaktiviteter - idrott, mässor, marknader, konserter och annan underhållning - avlöser varandra.
Hallens yta är 12 000 kvm så det ryms massor av loppisbord. Och köpare.
Här kan man läsa lite mer om
Arcus
och
Fyndmarknaden
-
Tyvärr har jag inte möjlighet att besöka loppisfesten denna gång.

Snyft!

lördag 23 oktober 2010

ÄPPELKAKA MED STING

Eftersom ugnen ändå var varm efter lördagens middagmat så passade det bra att baka en äppelkaka (dubbel sats!) att lägga i frysen. (För oväntat besök.) Sagt och gjort. Jag blandade ihop ingredienserna, skalade och rev äpplena och fyllde formen. Sedan var det dags att dofta lite kanel över hela härligheten innan gräddningen. Jag greppade en kryddburk, kollade att det var kanel och strödde över.
-
Men det såg konstigt gult ut och det luktade ännu konstigare. En ny titt på burkens etikett gav svaret: CURRY - KARRY. Antagligen hade jag råkat hålla fingrarna över CURRY, såg bara KA... - och DET stämde ju.
-
F..BASKAT!!!
-
Medan orden "klantmaja" och "vimsgumma" föll ur min mun försökte jag skala av äppelkaksytan så gott det gick. Sedan över med ett lager (riktig) kanel.
-
Tyvärr lyser det alldeles för currygult bland den bruna kanelen.
--
Gräddad och klar: Äppelkaka med curry och kanel.
Avsmakningen blir spännande.
--
Vissa kryddor börjar med KA.
--
Cocoskakor - utan vare sig curry eller kanel.
-
För att få lite upprättelse efter äppelkakefadäsen så bakade jag även några cocoskakor. De blev bra. (Säkert för att de var kryddfria.)
--
Vilka är era vimsigheter i köket?

onsdag 13 oktober 2010

UNGDOMEN - ETT RESANDE FOLK

I dag blir det en skrälldus med bilder som inte är från grannkvarteret.
Alla foton är tagna av min brorsdotters son M och hans flickvän W.
-
Operahuset, Sydney, Australien
-
Dagens ungdomar reser som aldrig förr. Med sparade pengar och tillfälliga jobb utomlands tar de sig runt i världen. De får uppleva helt främmande miljöer och träffa människor från skilda kulturer. Sida vid sida med nyvunna vänner planterar de träd i Australien eller jobbar på kibbutz i Israel. De delar vandrarhemsrum, trånga tågkupéer, halvrisiga hyrbilar, sorg och glädje.
-
Jag hoppas och tror att den nya generationens resande så småningom ska bidra till en värld med mer förståelse mellan folk och länder. Nog måste det vara svårare att ha kvar fördomar och känna fientlighet mot människor man lärt känna från platser långt bort när man fått se och uppleva deras vardag och levnadsbetingelser.
-
Min bror är morfar till tre pojkar och en flicka. De två äldsta barnbarnen är bröderna N och M som är riktigt beresta, trots sin ungdom. Eller - jag kanske borde skriva - tack vare. Jag tycker om att de unga passar på och reser och ser sig om i världen innan de skaffar familj, villa, vovve och Volvo. Man ska "flaxa runt" medan man är ung och fri och vågar möta äventyret. Tids nog lugnar tillvaron ner sig av sig själv.
-
Efter att ha inhämtat godkännande från M och W så kommer här några utvalda bilder från deras resor. Under den senaste, som började i januari 2010 och avslutas nu i december, har de mest uppehållit sig i Australien där de både jobbat och turistat. För några veckor sedan fortsatte de till Malaysia och nyligen anlände de till Indien, som blir sista etappen på den nästan årslånga vistelsen utomlands.
-
För ett par år sedan var de också i Australien - och Nya Zeeland. De har tidigare även besökt Vietnam, Thailand och USA. Jag gissar att deras föräldrar tycker att ätteläggarnas hemkomst i december blir den bästa julklappen. Julhelgen torde fyllas av berättelser om vänskap, bungyjump, trädplantering, ormbett, krokodiler, kängurur, koalor, dykning. Och så vidare... Spännande!
-
"Kusten mot Exmouth, västra Australien, var vacker och blåsig."
-
M och en koala.
-
W och en orm.
-
Krokodilvarning efter Australiens västkust.
-
Kununurra, västra Australien.
-
Perth på Australiens västkust.
-
Red Bull Air Race 2010 på Swan River, Perth, Australien.
-
Kuala Lumpur, Malaysia.
-
Kuala Lumpur - med Petronas Twin Towers i bakgrunden.
-
Utsikt över Kuala Lumpur från Twin Towers Bridge.
-
Delfiner, Nya Zeeland.
-
Utsikt från Sky Tower, Auckland, Nya Zeeland.
-
Milford Sound, Nya Zeeland.
-
Milford Sound, Nya Zeeland.
-
White Sand Beach, Koh Chang, Thailand.
-
"Las Vegas, here we come!"
-
Grand Canyon, Arizona, USA.
-
Kalifornien, USA.
-
Kalifornien - Highway 1 mellan San Francisco och Los Angeles.
-
Uppför och nedför i San Franciscos backar.
-
Times Square, New York.
-
New York - neon och folkvimmel på Broadway.
-
Vietnam (antagligen Hanoi).
-
Vietnamesiskt vattendrag.
-
"På den vietnamesiska landsbygden."
-
Många bilder blev det!

söndag 10 oktober 2010

SABLAR, VILKA KABLAR!

Nu är min nya TV inköpt, installerad och provkörd. Äntligen! Och även den nya inspelningsbara DVD-spelaren med hårddisk. Jodå, det har tagit lite tid för mig att bestämma märken, modeller, storlek, o s v. Men jag kände för att kolla runt och riktigt tänka igenom vad jag ville ha och vad jag behöver. Det är ju lite mer än att gå och köpa en liter mjölk.
-
Några av de kablar som kan behövas för att få TV, DVD-spelare och video att fungera. Baksidan av TV-bänken är ett enda sladdtrassel.
-

Den blev det - till slut. Efter fyra år med en tjock-TV (20"), så känns det nu som att sitta på bio och för första gången titta på en film i Cinemascope.
-
Eftersom jag väl inte är helt tappad bakom en vagn när det gäller teknik, så installerade jag TV:n själv, gjorde manuell sökning på kanalerna och placerade dem i den ordning jag ville ha dem. Jag ändrade standardinställningar på bild och ljud så de passade mina ögon - och mitt öra! (Standardinställningen för färg visade människor med högröda ansikten! Alla såg koleriska ut.)
-
Nåväl, sedan skulle ju då DVD och video anslutas till TV:n. Eller tvärtom. Videon gick bra - den har jag varit kompis med i flera år. Men hur hantera den nya bekantskapen DVD:n? (Den svenska handboken till den är på ca 170 sidor!)
-
Jag gillar raka besked - så och så ska apparaterna anslutas - ja! Punkt, slut. Olika kabel- och anslutningsalternativ - nej! Plötsligt greps jag av anslutningsångest. Efter en dags funderande ringde jag min datorsupport, brorsdottern M, som ryckte ut och fixade de resterande kontaktsvårigheterna. "Det här hade du klarat själv", sa hon vänligt till sin gamla faster.

Det är roligt när den yngre generationen tror att den äldre kan klara sådana problem.

Tack M, både för hjälp och uppmuntrande ord! Jag var lite mallig när jag gjorde manuell kanalsökning även på DVD:n och fick kanalerna på rätt ställe. Nu är det bara att läsa vidare i handboken så jag lär mig att använda alla finesser.

tisdag 5 oktober 2010

NATTSUDDAREN

Kolla klockan! Nu drar jag mig mot denna dörr.
-
Natti, natti!

måndag 4 oktober 2010

MÅNDAGENS MAT-TIPS

Så här startar man veckan med ett leende.
-
-
-
-

-
Ät och må GOTT!

lördag 2 oktober 2010

BRÖLLOPSDAG

Framför detta altare vigdes min mor och far den 2 oktober 1932. I dag skulle de alltså ha varit gifta i 78 år, men tyvärr fick de bara 47 år tillsammans. Pappa dog på hösten 1979 och mamma ganska precis tio år senare.
"Mamma och pappa, gratulationer på bröllopsdagen", viskar jag ut i rymden. "Vi saknar er så mycket."